Otlatma kapasitesi nedir?
O.
Ağır otlatma nedir?
Ağır otlatma, kuraklık vb. nedenlerle bitkilerin zayıf geliştiği meralarda bitki gelişimini iyileştirmek için kullanılır: Bu tip otlatmada, otlatma sezonunun ilk ve son dönemlerinde üç yılda bir meranın her bölümü dinlendirilir.
Aşırı otlatma ne demek?
Aşırı otlatma: Bitkilerin uzun süreler boyunca yoğun otlatmaya maruz kalması ve iyileşmeleri ve yenilenmeleri için zaman verilmemesi. Sonuç olarak yeterli bitki örtüsü oluşamaz. Meraların taşıma kapasitesi aşıldığında teorik olarak aşırı otlatma meydana gelir.
Uniform otlatma nedir?
Eşit otlatma, otlayan hayvanların çeşitli yöntemler kullanılarak mera üzerinde eşit olarak dağıtılması ve yemin tüm mera boyunca aynı yükseklikte otlatılması anlamına gelir.
Otlatma izni nasıl alınır?
MADDE 10 – (1) Ormanlarda, planda belirlenen geçitten orman içinde otlatma, kışlık otlatma, mera ve sulak alanlara izin verilir. Orman içinde otlatma ve geçiş izni için Orman İşletme Müdürlüğüne dilekçe ile başvurularak izin alınır.
Otlatma olgunluğu ne demek?
Otlatma mevsimi; Mera yem bitkilerinin otlatma olgunluğuna ulaştığı tarih ile otlatmanın durdurulması gereken kritik kış mevsimine girdiği tarih arasındaki tarihi ifade eder. Başka bir deyişle; mera bitkilerinin zarar görmeden otlatılabildiği ve yeterli yem üretebildiği dönem olarak tanımlanabilir.
Münavebeli otlatma sistemi nedir?
Dönüşümlü otlatma: Meraların eşit otlatma kapasitesine sahip en az üç, tercihen daha fazla parsele bölünerek, bu parsellerin birbiri ardına otlatılması suretiyle uygulanan bir otlatma sistemidir.
Erken otlatma nedir?
Erken otlatma – Erken otlatma. Yem bitkilerinin otlatmaya hazır olmadan önce otlatılması.
Kaç çeşit mera vardır?
Konumlarına göre meralar: Bunlar dağ yamaçlarında veya tepelerde oluşturulan meralardır. Eğimli arazilerde, kısa, seyrek bitkiler bulunur. Koyun ve keçi otlatmak için uygundur. Alp meraları: Yüksek dağlarda oluşturulur.
Bir yerin mera olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Mera, yaylak ve kışlak olarak ayrılmış ve işaretlenmiş yerlerin haritalarının birer örneği yetkili tapu dairesine gönderilir. Kadastroya tabi yerler Kadastro Kanununun 16 ncı maddesinin (B) fıkrası gereğince oluşturulan özel sicile kaydedilir.
Mera ıslahı nasıl yapılır?
Toprakla birlikte çıkarılan bitkilerin tekrar dikilmesiyle bölgeye uyum sağlayabilen bitki örtüsünün yeniden kazandırılmasını içeren bir mera ıslah yöntemidir. Islah yolunun seçimi; Seçilecek ıslah yönteminin ekonomisi göz ardı edilmemelidir.
BBHb nedir?
Buna göre sığırların standart canlı ağırlığı 500 kg olarak alınır ve 1 birim olarak sayılır. Diğer hayvanların canlı ağırlığı bir faktörle çarpılarak bu birime (BBHB) dönüştürülür. Dönüştürme için damızlık sığır ırkı 1,0 faktörüyle, melez ırklar 0,75 faktörüyle, yerel ırklar 0,50 faktörüyle, koyunlar 0,10 faktörüyle ve keçiler 0,08 faktörüyle çarpılır.
Otlatma kapasitesi ne demek?
Otlatma kapasitesi; uzun yıllar boyunca, belirli bir genişlikteki bir mera alanında, belirli bir uzunluktaki bir otlatma mevsiminde, bitki örtüsüne, toprağa ve diğer doğal kaynaklara kalıcı zarar vermeden otlatılabilecek maksimum hayvan sayısıdır.
Otlatma sistemleri nelerdir?
Otlatma sistemi, meradan azami faydayı sağlamak, özellikle bitki örtüsüne kalıcı zarar vermeden, meranın her yerinin aynı kotta otlatılmasını sağlamak amacıyla uygulanan bir otlatma planıdır.
Çayır otları nelerdir?
Mülkiyet sertifikaları Çayır mera yem bitkileri ve yeşil tarla otu… Beyaz yonca (Trifolium repens L.) Arı otu (Phacelia tanecitifolia Bentham) İlkbahar otu (Agropyron L.) Bezelye (Pisum sativum L.) Börülce (Vigna unquiculata L.) Brom (Bromus catharticus Vahl, Bromus sitchensis Trin, Bromus auleticus Trin) Daha fazla öğe…
Otlatma sistemleri nelerdir?
Otlatma Sistemi = Otlatma alanındaki bitki örtüsüne, toprağa ve diğer kaynaklara zarar vermeden, meranın her yerinin aynı kotta otlatılmasını sağlamak için tasarlanmış otlatma planıdır. 1- Çobansız serbest otlatma: Sistemin prensibi hayvanların geniş bir mera alanına bırakılmasına dayanır.
Münavebeli otlatma sistemi nedir?
En yaygın kullanılan sistem, dönüşümlü otlatma sistemidir. Dönüşümlü otlatma: Bu otlatma türünde, meranın otlatma kapasitesi 6 eşit bölüme ayrılır. Bölümlerin birbiri ardına otlatılması anlamına gelir. Bitkilerin dinlenme ihtiyaçları, her bölümün otlatma süresini belirler.
Kaç çeşit mera vardır?
Konumlarına göre meralar: Bunlar dağ yamaçlarında veya tepelerde oluşturulan meralardır. Eğimli arazilerde, kısa, seyrek bitkiler bulunur. Koyun ve keçi otlatmak için uygundur. Alp meraları: Yüksek dağlarda oluşturulur.
Hayvan birimi nedir?
Buna göre, büyük bir hayvanın standart canlı ağırlığı 500 kg olarak alınır ve 1 birim olarak sayılır. Diğer hayvanların canlı ağırlığı, bir faktörle çarpılarak bu birime (BBHB) dönüştürülür. Dönüştürmek için sığırlar üreme ırkları için 1,0, melez ırklar için 0,75, yerel ırklar için 0,50, koyunlar için 0,10 ve keçiler için 0,08 faktörüyle çarpılır.