Ezan başladığı anda namaz kılınır mı?
Bu anlamda, namaz kılmak için ezanın bitmesini beklemek en iyisidir. Bu nedenle ezan sırasında namaz kılınmaması gerektiği bilinmektedir. Ancak ezan okunduğunda vakit başlamış sayılır. Bu nedenle ezan okunurken kılınan namaz da kabul edilir.
Ezan okunmasa bile vakit girdiğinde namaz kılınır mı?
Sabah namazının sabah ezanından önce kılınıp kılınmaması imsak vaktine bağlıdır. Sabah ezanından önce namaz kılmak caiz midir? Herhangi bir vaktin namazı, vakti geldiğinde kılınır.
Ezan okunmasına az kala namaz kılınır mı?
Vakti gelince ezan okunmasa bile namaz kılınabilir, tekrarlanmasına gerek yoktur.
Ezan okunurken bir önceki vaktin namazı kılınır mı?
Alimlere göre, namaz bir defa kılınıp, bir defa daha ezan okunursa, bu namaz kaza sayılır. Namaza kalınan yerden devam edilmesi tavsiye edilir.
Ezana kaç dakika kala namaz kılınmaz?
Bu an öğle namazı vaktinden yaklaşık 10 dakika önce olduğu için bu vakitte namaz kılmak mekruhtur. İkindi güneşinden sonraki, güneşin sararıp parlamadığı ve gün batımına kadar sürdüğü vakit aynı zamanda dinlenme vaktidir.
Ezan okunmadan 15 dk önce namaz kılınır mı?
“Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı) siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar oruç tutun.” (el-Bakara, 2/187) buyurulmuştur. Sabah namazının vakti imsak vaktiyle başladığı için sabah namazı o vakitte kılınabilir.
Yatsı ezanına 5 dk kala namaz kılınır mı?
Yatsı namazının vakti, akşam namazı vaktinin çıkmasından başlayarak “imsak” vaktine kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı, bu vakit içinde herhangi bir zamanda kılınabilir.
Yatsı namazına 15 dakika kala akşam namazı kılınır mı?
Soru ve Cevaplar » AKŞAM VE YATSI NAMAZI Cevap: Sabah namazının vakti girinceye kadar (şafak vaktine kadar) namaz kılabilir. 3 Soru: Akşam namazından önce yatsı namazını kılabilir miyim? Cevap: Akşam namazından önce yatsı namazı kılınırsa namaz batıl olur.
İkindiye 45 dakika kala namaz kılınır mı?
Son ikindi namazı güneş batmadan hemen önce kılınır, ancak bir özür olmadıkça o vakte kadar geciktirilmemelidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) ikindi namazını güneş sararıncaya kadar geciktirip sonra aceleyle ve savsaklayarak kılmayı münafıkların namazı olarak nitelemiştir (bkz.
Sabah namazını kılarken güneş doğarsa namaz bozulur mu?
Namazı kılarken, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sabah namazının bir rek’atından sonra güneşin doğması veya ikindi namazının bir rek’atından sonra güneşin batmasıyla bu namazı kılmanın tam ve sahih olacağını bildiren hadisine istinaden (Buhari, Mevâkîtü’s-salat, 28 [579]). Zamanın geçmesi bu namazı bozmaz…
Vitir namazını kılarken imsak girerse ne olur?
Gecenin sonunda, imsak vaktinden bir miktar önce uyanabilen kimsenin vitir namazını kılması daha faziletlidir (Müslim, Salatu’l-musafirin, 162-163 [755]). Ancak uyanıp uyanmayacağından endişe eden bir kimsenin, uyumadan önce vitir namazını kılması uygun olur.
Hızlı kılınan namaz kabul olur mu?
Namaz kılan her kimse için bunu yapmak farzdır. Çünkü namaza iman, yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Secdede başı, yemi gagalayan bir karga gibi indirip kaldırmak ve namazda kaldırmak namazı bozar.
Ezan okunmaya başladığında namaz kılınır mı?
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaza başlamak en iyisidir. Ancak ezan bitmeden önce namaza başlayanın namazı sahihtir. Önemli olan vakti iyi değerlendirmektir. Vakit geçtikten sonra ezansız veya ezan okunurken kılınan namaz sahihtir.
Akşam namazını kılarken yatsı ezanı okunursa namaz bozulur mu?
Kaza namazını kılarken herhangi bir zamanda ezan okumak, kılınan kaza namazına zarar vermez. Vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi için belirli bir vakit yoktur. Kaza namazları, kerahet vakitleri hariç herhangi bir zamanda kılınabilir.
Yanlışlıkla namazı erken kılmak kabul olur mu?
Ancak, namazın tamamını erken mi, yoksa vaktinde mi kıldığını bilmiyorsa, namazı batıldır. Ayrıca, namazı kıldıktan sonra, namaz sırasında vakit geçtiğini anlasa bile, namazı yeniden kılmalıdır.
Yatsı ezanına 5 dk kala namaz kılınır mı?
Yatsı namazının vakti, akşam namazı vaktinin çıkmasından başlayarak “imsak” vaktine kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı, bu vakit içinde herhangi bir zamanda kılınabilir.
Ezan okunurken namaz abdesti alınır mı?
Abdest almadan namaz kılmak doğru değildir. İslam’da abdest için belirli bir zaman yoktur. Ayrıca, Kuran-ı Kerim okurken veya namaz kılarken abdest almak gerekir. Bu nedenle mümkünse ezandan önce abdest almak daha iyi olur.
Namaz kılarken vakit çıkarsa ne olur?
Namazın bitimine vakit girmeden namaz bozulur mu? – Günün Notu – YouTube. Sabah ve cuma namazları hariç, namazda vakit olmaması namazı bozmaz. Sabah namazı sırasında güneş doğduğunda namaz kılmayı yasaklayan hadislere dayanarak İmam Ebu Hanife, güneşin doğmasının kılınan namazı bozacağını söylemiştir.
Ezandan kaç saat sonra namaz kılınır?
Sabah namazı, imsak vaktinde okunan ezandan güneşin doğuşuna kadar (imsak vakti ile güneşin doğuşu arasında) kılınabilir. Ancak imsak vaktinden 30-40 dakika sonra namazın kılınması tavsiye edilmiştir.