İçeriğe geç

Anayasa 156 Madde Nedir

Anayasanın 158 maddesi nedir?

“Diğer mahkemeler ile Anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında Anayasa Mahkemesinin kararı esas alınır.” 15.11.2023

Anayasanın 159 maddesi nedir?

“MADDE 159 – Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yargı bağımsızlığı ve yargı teminatı esaslarına göre kurulur ve görev yapar. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yirmi iki asıl ve on iki yedek üyeden oluşur; üç devre halinde görev yapar. Kurulun başkanı Adalet Bakanıdır.

56’nci madde nedir?

Devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşamasını sağlar; insan ve maddi kaynaklarda daha fazla tasarruf ve verimlilik sağlanarak işbirliğinin sağlanması amacıyla sağlık kuruluşlarının tek çatı altında hizmet planlamasını ve sunumunu sağlar.

Anayasa 153. madde nedir?

1982 Anayasası’nın 153. maddesinde: “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” hükmü yer almaktadır.

157 madde nedir?

5237 sayılı Türk Ceza Kanununda Basit Dolandırıcılık Suçu; Madde 157 – (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına menfaat sağlayan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.

Anayasa 154. madde nedir?

3. Anayasa’nın 154. maddesi gereğince Yargıtay Ceza Dairesi; Kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı mahkemelerin karar ve hükümlerine karşı son inceleme merciinin Yargıtay olduğunu belirtmiştir.

Anayasanın 166 maddesi nedir?

Madde 166 – Evlilik birliği, birlikte yaşamaları artık beklenmeyecek kadar sarsıldığında, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Önceki fıkrada sözü edilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise davalı, açılan davaya itiraz etme hakkına sahiptir.

Anayasanın 169. maddesi nedir?

Madde 169 Devlet, ormanları korumak ve genişletmek için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerine yeni ormanlar çıkarılır ve bu yerlerde başka türlü tarım ve hayvancılık yapılamaz. Devlet, bütün ormanların gözetiminden sorumludur.

Anayasanın 116 maddesi ne diyor?

Herhangi bir sebeple özgürlüğü kısıtlanan kişi, bu kısıtlamanın kanuna aykırı olması hâlinde, durumunun kısa sürede karara bağlanması ve derhal serbest bırakılması için yetkili adlî mercie başvurma hakkına sahiptir. (Değişik: -4709/4 md.)

Anayasanın ilk 3 madde nedir?

“Anayasanın 1. maddesindeki, Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve tadil edilemez.” 16 Eylül 2024

32’ci madde nedir?

İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre, ruhsat ve eklerine aykırı yapıların yıkımına doğrudan karar verilemez. Madde metnine göre, yapı sahibi, inşaat tatili raporunun tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, yapıyı ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını talep eder.

6458 yasa nedir?

(1) Bu Kanunun amacı; yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’de koruma başvurusunda bulunan yabancılara yönelik korumanın kapsamı ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Anayasa 10 madde nedir?

Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi görüş, felsefi dünya görüşü, din, mezhep veya benzeri nedenlerle ayrımcılık yapılmaksızın kanun önünde eşittir. KADINLAR VE ERKEKLER EŞİT HAKLARA SAHİPTİR. Devlet, bu eşitliğin uygulanmasını sağlamakla yükümlüdür.

Anayasa madde 35 nedir?

Mülkiyet haklarını düzenleyen 1982 Anayasası’nın 35. maddesi şu hükmü içerir: “Herkesin mülkiyet hakkı ve miras hakkı vardır.” Bu haklar ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlanabilir. “Mülkiyet haklarının kullanımı kamu yararına aykırı olamaz.”

Anayasanın 4. maddesi ne diyor?

MADDE 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2 nci maddedeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü madde hükümleri değiştirilemez ve tahrif edilemez.

158 madde nedir?

Dolandırıcılık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun (“TCK”) 157. maddesinde düzenlenmiştir. TCK’nın 158. maddesi, dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerini düzenler. Başka bir deyişle, Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesi, nitelikli dolandırıcılık suçunu düzenler.

158 madde uzlaşmaya tabi mi?

Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesinde düzenlenen basit dolandırıcılık suçu uzlaştırma kapsamına giren suçlar arasındadır. Ancak, Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesinde düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçuna uzlaştırma hükümlerinin uygulanması mümkün değildir.

CMK madde 158 Nedir?

(1) Bir suçla ilgili ihbarlar veya şikâyetler Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine gönderilebilir. (2) Valilik Ofisine veya İlçe Hükümetine veya Mahkemeye sunulan ihbarlar veya şikâyetler ilgili Başsavcılığa iletilir.

Nitelikli dolandırıcılıktan 4 yıl ceza alan ne kadar yatar?

Nitelikli dolandırıcılık suçları için 4 yıl 2 ay hapis cezası #avukat #suçavukatı15 Ocak 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir